vrijdag 14 januari 2011

Tips & Tops MD6

VOORHOEDE:
Hoogteverschil met je mede spitsen!
Cirkelposities (strafbal stip, palen en kop cirkel)
Druk wanneer zij uitnemen (press: iemand tegenover de bal bij het uitnemen en de rechts- en linksvoor bij de achterhoede spelers van de tegenstander)

(Zie de tekeningen en verdere uitleg onderaan dit bericht!)

MIDDENVELD:
Aanspeelbaar zijn (voor voor- en achterhoede!)
Guard voor voorhoede
Druk op de bal


ACHTERHOEDE:
Mannetje dekken – geen ruimte geven!
Vrije man is voor de laatste vrouw
Geen ballen door de “as”
Bal altijd via de zijkant wegwerken
Guard voor middenveld


LAATSTE VROUW:
Stel je altijd op tussen de bal en de goal

KEEPER:
Jij bent de baas in de cirkel
Durf
Praten, coachen teamleden

Guard = recht achter de bal, dichtbij de persoon met de bal (ca. 2 meter)
As van het veld = de linie keeper/laatste vrouw/voorstopper/midmid/midvoor – dus zeg maar de lijn die van goal naar goal loopt


ALGEMENE TIPS:
Zelfvertrouwen
Vechtlust – vecht voor de bal!!! en niet afwachten!!!
Kijken en passen




Aanval over links:

Linksvoor heeft bal
Linksmidden is guard (biedt zich aan recht achter de linksvoor); als linksvoor naar de cirkel loopt, loopt guard dus mee – zie stippellijn)
Rechtsvoor bij de “tweede” paal
Mid-voor op de stip
Mid-mid op de kop van de cirkel
Als iedereen zich hieraan houdt, dan weet de linksvoor dat ze altijd op de aangegeven 4 posities kan passen (wel even kijken of er geen tegenstander tussenstaat natuurlijk!)

Wanneer de linksvoor de bal aan de linksachter terug speelt, kan die kiezen om naar de mid-mid te passen of bijv. verder terug naar achter (de linksachter moet zich dan vrij opstellen!) om via de achterhoede het spel te verleggen.


Aanval over rechts:












Hetzelfde in spiegelbeeld:
Rechtsvoor heeft bal
Rechtsmidden is guard (biedt zich aan recht achter de rechtsvoor); als rechtsvoor naar de cirkel loopt, loopt guard dus mee – zie stippellijn)
Linksvoor bij de “tweede” paal
Mid-voor op de stip
Mid-mid op de kop van de cirkel
Als iedereen zich hieraan houdt, dan weet de rechtsvoor dat ze altijd op de aangegeven 4 posities kan passen (wel even kijken of er geen tegenstander tussenstaat natuurlijk!)

Wanneer de rechtsvoor de bal aan de rechtsachter terug speelt, kan die kiezen om naar de mid-mid te passen of bijv. verder terug naar achter (de rechtsachter moet zich dan vrij opstellen!) om via de achterhoede het spel te verleggen.


Druk zetten bij uitnemen tegenpartij:












Wanneer de tegenpartij de bal mag uitnemen, dan gaan wij onmiddellijk druk zetten: de midvoor gaat tegenover de tegenspeler (in blauw) staan die de bal uit neemt (op 5 meter afstand); de rechtsvoor gaat dicht bij de linksachter van de tegenpartij staan en de linksvoor gaat dichtbij de rechtsachter van de tegenpartij staan.
Het middenveld stelt zich daarachter op zodat er geen ballen doorheen kunnen.
Wanneer de bal wordt gepasst (bijv. op de laatste vrouw) of een self-pass wordt gestart, dan gaat de mid-voor meteen “jagen”: eropaf met je stick laag  en blijf met je stick bij de bal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten