maandag 31 januari 2011

Thuiswedstrijd tegen Hoevelaken MD1

Zaterdag 29 januari:  knokken tegen Hoevelaken MD1


Door Roos Kruijne

Fuut!
Het fluitje ging af en de wedstrijd was begonnen.
Hoevelaken mocht uitnemen en begon al heel scherp te reageren! Maar gelukkig, we hadden de bal al afgepakt. Sophie was er snel tussen gaan staan en meteen had ze de bal te pakken. Maar het duurde nog even voordat het eerste doelpunt viel.
Gelukkig had Daniel ons bij de voorbespreking verteld dat we drie dingen goed moesten onthouden. Dat waren:
1. vechtlust
2. zelfvertrouwen
3. kijken en passen
Met vechtlust keken we goed rond en passten we de bal over het veld. De bal werd van de ene naar de andere cirkel geslagen. Hoevelaken scoorde het eerste doelpunt in ons goal. Maar Marieke bleef vol zelfvertrouwen keepen! Helaas het tweede doelpunt van Hoevelaken viel ook, maar toch bleven we knokken! Toen de bal mooi naar Julia gespeeld werd en ze de bal met een wipje over de stick van Hoevelaken naar Brechtje speelde, dribbelde Brechtje mooi naar de cirkel en BOEM! Brechtje scoorde hard met een knallende bal. Joehoe!, hoorde je de ouders langs de kant schreeuwen, en de goal werd goedgekeurd! Na vijf minuten was de wedstrijd afgelopen. We schudden een handje en feliciteerden de tegenstander, en we vergaten de scheids ook niet. We gaven ook Michiel en Roel een handje. De eindstand was 1-2 en Hoevelaken had gewonnen, maar we liepen met zelfvertrouwen en een grote smile het veld af!

zaterdag 29 januari 2011

Berichtje van de coach - 11

Lieve meiden,

Al in de ochtend werd gemeld dat Kristie ziek was. Daarom hebben we Luca en Emma van de MD7 gevraagd om in te vallen.
Bij het verzamelen waren alle velden nog spierwit door de vorst. Zou de wedstrijd dan toch afgelast worden? Gelukkig was veld 2 niet glad dus werd onze wedstrijd daarheen verplaatst door de FiFocorner.

De teambespreking heb ik geprobeerd zoveel mogelijk op dezelfde manier te laten verlopen als normaal.
De volgende drie punten hebben we besproken:
  1. Wees fel in en rond de cirkel; zoveel voor als achter
  2. Houd ruim afstand van elkaar.
    Danny heeft woensdag op de training de links- en rechtsvoor richting achterlijn laten lopen bij een vrije bal aan de zijkant op de helft van de tegenstander.
  3. Hard passen naar elkaar en blijf na een foute pass niet staan toekijken maar probeer de bal terug te krijgen.
Ook in de opstelling heb ik niet veel veranderd ten opzichte van de vorige weken; hier de beginopstelling:


De "drie woorden" zitten inmiddels goed in jullie koppies, na het woord zelfvertrouwen rolden de woorden vechtlust, kijken en passen over jullie lippen.

Dan was het wachten nog op Hoevelaken MD1, die hadden gedacht dat het wel afgelast zou worden. Ruim de tijd voor een goede warming up, onder leiding van Sophie, ditmaal aanvoerder. Twintig minuten later dan gepland floten Michiel en Roel voor de start van de wedstrijd.

Hoevelaken bleek een tegenstander met veel tweedejaars speelsters in de gelederen. Wij hadden minder kracht en soms kwaliteit maar wij zijn een beter team. Dat resulteerde in een spannende wedstrijd. Bij ons werkten de linksachter, linksmidden en linksvoor heel goed samen en ook aan onze rechterkant was dit het geval. Zonder aanwijzingen werden posities vaak goed overgenomen. Klasse meiden!
Omdat het veld door beide teams "lang" gehouden werd, was het zwaar voor de midden-mid. Denk eraan dat als wij een vrije bal krijgen op onze helft, je dan naar voren loopt en niet naar achteren!
Isabel en Brechtje wisselden soms heel snel van positie, dat bracht de tegenstander in verwarring bij spelhervattingen; een goede truc.

Met name de strafcorners waren bij ons gevaarlijk. Omdat Hoevelaken niet snel genoeg uitliep, had Brechtje alle tijd om lekker uit te halen op doel.
Alle strafcorners werden vandaag op deze manier genomen, waarbij Isabel en Tessa om de beurt de bal prima aansloegen. Sophie kwam twee keer net tekort voor de rebound. We waren allemaal duidelijk feller in de cirkel dan vorige week, ga zo door!

Eenmaal werd de druk van Hoevelaken in onze cirkel te groot, waardoor we met een 0 - 1 achterstand gingen rusten.
Na de rust hetzelfde wedstrijdbeeld waarbij onze vleugelverdedigers veel meer druk naar voren gaven waardoor we nog meer konden aanvallen. Eenmaal stak Jeske het middenveld over met de bal aan de stick. Haar positie werd achterin niet overgenomen en daar maakte Hoevelaken handig gebruik van door uit de tegenaanval de 0 - 2 hard in de hoek te schieten. Dit doelpunt had makkelijk voorkomen kunnen worden als iemand de positie van Jeske had overgenomen.

Maar wij deden er nog een schepje bovenop en na een mooie aanval via Roos en Dilara kwam de rebound terug naar brechtje, die vanaf de kop cirkel keihard uithaalde: 1 - 2!
De wedstrijd werd nu nog mooier om naar te kijken, zelfs de coach van Hoevelaken was vol lof over ons aanvalsspel. Helaas zat de paal ons nog twee(!) keer in de weg. De uitbraken van Hoevelaken werden goed geneutraliseerd door onze verdediging; soms echt op het nippertje. Uiteindelijk was Hoevelaken de gelukkige want het bleef 1 - 2.

Nog een tip voor de links- en rechtsvoor: de bal moet snel de cirkel in. Dus ben je je tegenstander voorbij, niet nog een keertje passeren maar hard voorgeven die bal! Teruggeven op je guard kan ook, zodat zij de bal de cirkel in kan knallen!
Omdat ik elke 10 minuten twee speelsters heb gewisseld hebben velen van jullie op twee posities gespeeld. Tot slot nog wat woorden en tips voor elke speelster.
  • Marieke: Hartelijk bedankt dat je wilde keepen, je hebt het super gedaan!Waarschijnlijk was de uitslag met Pien in de goal hetzelfde geweest.
  • Susan: Weer heel alert als laatste vrouw en zeer scherp als spits! Je slag wordt steeds beter en daar maak je handig gebruik van in de wedstrijden.
  • Joyce: sterk verdedigd en goed mee op gekomen. Let op dat je de bal niet door een tegenstander heen kunt slaan en laat je stick niet te hoog doorzwaaien. Pushen is vaak effectiever.
  • Jeske: Weer heel sterk gespeeld. Vandaag was het zo dat als je een vrije bal in de stick van de tegenstander speelt, je deze makkelijk weer terugveroverde maar dit kost wel kracht, beter kijken dus!
    Ik zou je wel eens als midden-mid willen zien spelen.
  • Julia: Net als Joyce sterk verdedigd en goed mee opgekomen. Soms iets teveel naar voren gegaan waardoor je je vrouwtje uit het oog verloor.
  • Brechtje: Goed van je om te vragen of je een keer aan de zijkant mocht spelen. Ook als rechtsmidden heb je het knap gedaan met mooie passes naar de rechtsvoor. Ik vond je ook een goede "bal-af-pakker" vandaag, hou dit zo!
  • Isabel: Super gespeeld op alle posities! Op linksmidden vind ik je op je best, veel loopvermogen en een goede techniek. Vorig jaar maakte je nog wel eens vele rondjes met de bal aan je stick, dit jaar draai je bijna altijd in één keer de goede kant op.
  • Tessa: Met name in het laatste deel van de tweede helft veel druk naar voren gegeven als midden-mid, klasse!
  • Roos: Weer heel sterk aan de linkerkant, je maakte goed gebruik van je guard achter je. Train op een harde voorzet met je back hand.
  • Sophie: Je mist duidelijk nog de felheid van vorig seizoen. Dat kan te maken hebben met je enkelblessure. Misschien kom je sneller op je oude niveau door op een positie te staan waarbij je meer bij het spel betrokken bent zoals links- of rechtsmidden.
  • Dilara: Als buitenspeelster heb je je goed aan de opdracht gehouden om aan de zijkant te blijven. Als spits deed je het nog beter, jammer van die ene bal op de paal.
  • Emma: Ontzettend knap gedaan, zowel rechtsvoor als rechtsmidden. Je mag dit jaar dan in een "minder team" zitten, ik vind dat je je erg goed ontwikkelt!
  • Luca: Ook jij viel in alsof je dit hele seizoen in de MD6 hebt gespeeld. Vandaag was je een solide linksachter. Je zet je ontwikkeling van vorig seizoen goed door.

Groeten,
Meiden, jullie hebben wederom laten zien hoe goed jullie kunnen hockeyen, als een echt team. Aan de felste speelster uit elke linie had ik een snoepje beloofd, dat werd een duur rondje voor mij want jullie waren allemaal even fel!
Kristie, hopelijk ben je snel weer beter.
 
Een trotse coach Daniël

woensdag 26 januari 2011

Berichtje van de coach - 10

Lieve dames,

Vorige week hebben jullie het coach-berichtje moeten missen – coach was iets te druk en kon geen tijd vinden om een verslagje te schrijven. Maar als ik dat wel had gevonden dan had ik herhaald wat ik bij Vianen al tegen jullie heb gezegd: jullie hebben daar geweldig spel laten zien, goede inzet en een gelijkspel was een “eerlijkere” uitslag geweest.

Afgelopen weekend tegen de MD5 van Kampong pakten jullie dan eindelijk weer een keer een welverdiende winst met een geweldige goal van Brechtje.

Om een beetje rust in de opstelling te hebben, heb ik jullie allemaal in dezelfde linie laten spelen als de week ervoor en het was duidelijk dat jullie daar wat houvast aan hadden. Hier staan nogmaals de tips, die jullie niet allemaal hadden bereikt, naar ik heb begrepen.

Lees deze goed door en stel vragen als je het niet begrijpt!

In de wedstrijd tegen Kampong, die jullie verdiend met 1-0 wonnen, hebben jullie je allemaal goed aan jullie opdracht gehouden. Kampong speelde behoorlijk op een kluitje, vooral in hun eigen cirkel, en jullie pasten je daar iets teveel aan aan... Vooral bij dit soort tegenstanders is het belangrijk je niet in een slechter spel mee te laten lokken: gewoon blijven doen wat wij hebben afgesproken en wat goed werkt: hou het veld breed en verleg het spel regelmatig.

Een aantal dingen om op te letten voor aanstaand weekend:
1.  Achterin hou je je man; als de tegenpartij de bal heeft mag je geen centimeter ruimte geven aan de dame die je dekt; zorg dat je weet wie “jouw vrouwtje” is en ga en blijf op haar tenen staan (nou ja, niet letterlijk dan natuurlijk J)
2.  Als wij aan de bal zijn, dan maken we het veld breed, creeer ruimte, zodat de persoon die aan de bal is, de bal kan passen (ga dus niet naar je teamgenoot toelopen als die aan de bal is, want dan kan zij de bal niet meer aan jou kwijt)
3.  Voor de voorhoede-spelers: maak je eens kwaad in die cirkel! Jullie zijn allemaal lieve meiden, maar in het veld mag je je gewoon “kwaad” maken: die bal moet IN de goal – laat dat zien en blijf er fel bovenop zitten tot de bal in de goal zit! Tessa deed dat in de re-bound van de strafcorners uitstekend.
4.  Voor de aangever van de strafcorner: de bal moet hard en zuiver aangespeeld worden om te zorgen dat degene die de bal aanneemt tijd heeft om in te slaan of om de bal af te spelen; de bal moet buiten de cirkel aangenomen worden. Neem de tijd: zorg eerst dat je goed klaar staat, weet waar de bal naartoe moet en speel hem dan pas – als de scheidsrechter haar hand omlaag doet hoef je de bal niet binnen twee seconden gespeeld te hebben – neem dus de tijd en doe het goed.

Ik ben er helaas  niet bij aanstaande zaterdag, maar zal uiteraard wel aan jullie denken. Doe je best en denk aan onze drie woorden:
-          ZELFVERTROUWEN
-          VECHTLUST
-          KIJKEN & PASSEN

Succes!

Groeten,

De Coach!

zaterdag 22 januari 2011

Thuiswedstrijd tegen Kampong MD5

We moesten thuis tegen de MD5 van Kampong, op veld 6.
Jeske was aanvoerder.
Voor de wedstrijd zei Coraline dat wie het eerst heen en weer gesprint was, een snoepje kreeg. Joyce was de snelste, dus kreeg zij het snoepje, ze koos voor een kauwgom-lolly. Coraline zei dat deze tegenstander best wel goed was, maar dat viel eigenlijk best wel mee. Het was wel heel koud, maar we zetten bitter door. Al in de 1e helft scoorde Brechtje de 1-0.
Dat was heel knap, want het was een echte knaller vanaf rand cirkel. Kampong scoorde ook een keer, maar die werd afgekeurd omdat er al gefloten was voor een eerdere overtreding. Tijdens het fruit eten zei Coraline dat we in het begin heel goed bezig waren, maar in de loop van de wedstrijd werd het een beetje rommelig.
In de 2e helft kregen we veel strafcorners. We hadden daarom heel veel kansen, maar helaas ging hij er niet voor de 2e keer in. Ook Kampong kwam een paar keer gevaarlijk dicht in de buurt van ons goal. Na de wedstrijd zei Coraline dat we heel goed gespeeld hadden, toen kregen we nog lekker een paar bekers drinken, en van de moeder van Ellis kregen we nog een lekker plakje cake.
Daarna gingen sommigen nog een uurtje douchen en toen ging iedereen naar huis.

Geschreven door Sophie Boerop



Kijk eens hoe laag Roos zit!

Uitbraak van Sophie; ze kwam net tekort...

Brechtje heeft net gescoord, dus high five!

Weer een uithaal van Brechtje

Dilara houdt 4 speelsters van Kampong bezig, dus waar is de ruimte?

zondag 16 januari 2011

Zaalhockeyclinic

Zondag 16 januari heeft de voltallige MD6 een zaalhockeyclinic gevolgd.
Het was leuk om weer eens training te krijgen van Paul van Praagh.
Voor de clinic hebben we een zaalhockeywedstrijd van Dames 1 gekeken.





zaterdag 15 januari 2011

Uitwedstrijd tegen Vianen MD1


Vianen MD1 - Fletiomare MD6

We reden met zijn allen naar hockeyclub Vianen. Voor de wedstrijd kregen we nog een goede teambespreking van onze coach in het clubgebouw. Na een tijdje warmlopen en inspelen begon de wedstrijd ongeveer 5 minuten te laat. Vianen mocht als eerste de bal uitnemen.
Wij waren heel fel en zaten boven op de bal. Ook hadden we een paar hele mooie aanvallen. We hadden een aantal strafcorners achter elkaar tegen maar er werd niet uit gescoord. In tegenstelling tot vorige week kwamen er nu veel aanvallen over rechts. Helaas werd er niet uit gescoord door ons.

In de rust stond het nog steeds 0-0 en leken we even sterk. We moesten afscheid nemen van Dilara die na een halve wedstrijd weg moest. Iedereen dronk wat en at wat fruit van Joyce dat ons veel energie gaf.
De tweede helft begonnen we weer erg goed. Helaas kwamen we na een tijdje 1-0 achter te staan. Maar wij lieten onze kopjes niet hangen. Wij waren alleen maar op hun helft en in hun cirkel. Vianen viel een keer aan en er kwam meteen een tegendoelpunt. Het stond 2-0. De meisjes van Vianen dachten dat ze al gewonnen hadden maar wij bleven doorvechten en de bal rond spelen.

Wij waren de hele tijd aan het aanvallen en de bal ging hun helft niet meer af. Nu kregen wij een paar strafcorners. Na de zoveelste strafcorner scoorde Roos met een hele mooie goal. Het stond 2-1. We hadden veel kansen maar helaas ging er geen meer in. We hadden te weinig tijd om er nog een verdiend gelijk spel van te maken. De eindstand was 2-1.

Jeske van de Sandt

Susan was aanvoerder
  

even het haar fatsoeneren...
  
Sophie kon eindelijk weer meedoen
 





uit deze strafcorner aangegeven door Tessa scoorden we ...


... hier verlaat de bal de stick van Roos op weg naar de verdiende goal



vrijdag 14 januari 2011

Tips & Tops MD6

VOORHOEDE:
Hoogteverschil met je mede spitsen!
Cirkelposities (strafbal stip, palen en kop cirkel)
Druk wanneer zij uitnemen (press: iemand tegenover de bal bij het uitnemen en de rechts- en linksvoor bij de achterhoede spelers van de tegenstander)

(Zie de tekeningen en verdere uitleg onderaan dit bericht!)

MIDDENVELD:
Aanspeelbaar zijn (voor voor- en achterhoede!)
Guard voor voorhoede
Druk op de bal


ACHTERHOEDE:
Mannetje dekken – geen ruimte geven!
Vrije man is voor de laatste vrouw
Geen ballen door de “as”
Bal altijd via de zijkant wegwerken
Guard voor middenveld


LAATSTE VROUW:
Stel je altijd op tussen de bal en de goal

KEEPER:
Jij bent de baas in de cirkel
Durf
Praten, coachen teamleden

Guard = recht achter de bal, dichtbij de persoon met de bal (ca. 2 meter)
As van het veld = de linie keeper/laatste vrouw/voorstopper/midmid/midvoor – dus zeg maar de lijn die van goal naar goal loopt


ALGEMENE TIPS:
Zelfvertrouwen
Vechtlust – vecht voor de bal!!! en niet afwachten!!!
Kijken en passen




Aanval over links:

Linksvoor heeft bal
Linksmidden is guard (biedt zich aan recht achter de linksvoor); als linksvoor naar de cirkel loopt, loopt guard dus mee – zie stippellijn)
Rechtsvoor bij de “tweede” paal
Mid-voor op de stip
Mid-mid op de kop van de cirkel
Als iedereen zich hieraan houdt, dan weet de linksvoor dat ze altijd op de aangegeven 4 posities kan passen (wel even kijken of er geen tegenstander tussenstaat natuurlijk!)

Wanneer de linksvoor de bal aan de linksachter terug speelt, kan die kiezen om naar de mid-mid te passen of bijv. verder terug naar achter (de linksachter moet zich dan vrij opstellen!) om via de achterhoede het spel te verleggen.


Aanval over rechts:












Hetzelfde in spiegelbeeld:
Rechtsvoor heeft bal
Rechtsmidden is guard (biedt zich aan recht achter de rechtsvoor); als rechtsvoor naar de cirkel loopt, loopt guard dus mee – zie stippellijn)
Linksvoor bij de “tweede” paal
Mid-voor op de stip
Mid-mid op de kop van de cirkel
Als iedereen zich hieraan houdt, dan weet de rechtsvoor dat ze altijd op de aangegeven 4 posities kan passen (wel even kijken of er geen tegenstander tussenstaat natuurlijk!)

Wanneer de rechtsvoor de bal aan de rechtsachter terug speelt, kan die kiezen om naar de mid-mid te passen of bijv. verder terug naar achter (de rechtsachter moet zich dan vrij opstellen!) om via de achterhoede het spel te verleggen.


Druk zetten bij uitnemen tegenpartij:












Wanneer de tegenpartij de bal mag uitnemen, dan gaan wij onmiddellijk druk zetten: de midvoor gaat tegenover de tegenspeler (in blauw) staan die de bal uit neemt (op 5 meter afstand); de rechtsvoor gaat dicht bij de linksachter van de tegenpartij staan en de linksvoor gaat dichtbij de rechtsachter van de tegenpartij staan.
Het middenveld stelt zich daarachter op zodat er geen ballen doorheen kunnen.
Wanneer de bal wordt gepasst (bijv. op de laatste vrouw) of een self-pass wordt gestart, dan gaat de mid-voor meteen “jagen”: eropaf met je stick laag  en blijf met je stick bij de bal!

zaterdag 8 januari 2011

Berichtje van de coach - 9

Lieve dames,

Daniel gaf het al aan in zijn aankondiging van de wedstrijd van aankomend weekend: Lelystad MD1 bleek een maatje te groot.

Het was wel even wennen en inkomen na zo’n lange winterslaap zonder trainingen en wedstrijden. Het was dan ook niet de beste wedstrijd die ik jullie heb zien spelen... Wel een goede oefening voor de verdediging! En vooral Pien kon lekker aan de bak. Complimenten Pien, want je hebt uitstekend gekeept en er heel wat uitgehouden!

In de verdediging viel ook Ellis weer op – uit het niets kwam zij af en toe aanvliegen om de bal weg te meppen!

Wat de verdediging moet onthouden voor de komende wedstrijden: NOOIT door het midden / voor de goal langs de bal wegwerken. Altijd via de “vleugels” (de zijkant dus) en als je geen uitweg ziet, dan maar hard over de zijlijn wegslaan. En bij een team dat elkaar zo goed weet te vinden als Lelystad mag je je vrouw nooit de ruimte geven achterin: strakke mandekking handhaven dus waarbij de vrije man voor de laatste vrouw (in dit geval Ellis) of de keeper is.

Het “uitverdedigen” (als we de bal weer in bezit hebben en mogen uitslaan van nabij de cirkel) ging moeizaam. Lelystad wist de zaak uitstekend op slot te zetten. Op dergelijke momenten kunnen wij alleen maar uitbreken als er bewogen wordt. Ik zal Danny/Pien vragen om daar een paar vaste patronen voor te trainen. En de self-pass niet te vergeten!

De komende wedstrijd zie ik jullie graag een tandje feller: sneller op de bal af en “jagen” (dat deed Lelystad ook uitstekend!); niet afwachten!

Wat ook opviel deze wedstrijd was de hoeveelheid ballen die weer over links ging – ik denk zo’n 80%! Ook dat wil ik graag anders zien; denk vooral daarom ook aan het verleggen (wat ik heel weinig heb gezien deze wedstrijd, maar als het gebeurde was het wel heel effectief!)

Hoewel de aanval niet veel te doen had deze wedstrijd liet vooral Kristie een paar keer zien hoe belangrijk het is om toch scherp te blijven en te zorgen dat je in de ruimte staat: zij heeft een aantal keer een gevaarlijke uitbraak gedaan, een waarvan zelfs resulteerde in een schot op de goal! – helaas hield de keeper die tegen...

Maar wat jullie wel uitstekende deden was: niet opgeven. Ook na een paar tegendoelpunten was het jullie niet aan te zien dat jullie achterstonden: jullie bleven gewoon knokken. Dat zie ik graag en mijn complimenten aan het hele team daarvoor! En het resultaat van het niet opgeven was die fantastische uitbraak in de tweede helft: Julia op rechtsmidden keek, zag Kristie op rechtsvoor, passte in de stick van Kristie, die ook keek en Tessa zag op midden midden en in Tessa’s stick passte. Vervolgens maakte Susan ruimte, Tessa keek en vond Isabel (linksvoor) en Isabel liep een eindje met de bal en maakte het cool af met een verdiend doelpunt! Op zo’n moment, als het allemaal werkt, loop ik naast mijn schoenen van trots!

Train ze deze week en tot zaterdag!

Coraline

Thuiswedstrijd tegen Lelystad MD1

Verslag van de eerste wedstrijd van de midwintercompetitie, geschreven door door Pien Kuipers.

De eerste wedstrijd ging eigenlijk best wel goed al verloren we met 1 - 4 van Lelystad. Joyce was deze wedstrijd aanvoerder.
Maar we hebben in ieder geval wel supergoed gespeeld, en het kwam ook doordat Sophie niet mee kon spelen. Ze had namelijk heel erg last van haar nek. En trouwens, Isabel was de sterspeler van deze wedstrijd want zij heeft gescoord.
Ik stond zoals altijd op keep, maar ik baalde wel verschrikkelijk want ik heb er vier doorgelaten, jammer genoeg.
Maar niet getreurd, we blijven alsnog een topteam en we moesten tenslotte tegen de MD1!

vrijdag 7 januari 2011

Koken met sterren

Het nieuwe jaar werd goed begonnen met een teamuitje bij de Vrijstaat.
De meiden gingen 's middags aan de slag om te koken voor de ouders en broers en zussen.



Er moest natuurlijk nog wel gekookt worden!









Het resultaat mocht er zijn!














Toen was het tijd om de gasten te ontvangen en aan tafel te gaan