donderdag 21 april 2011

Berichtje van de Coach - 16 (Laren uit)

Lieve dames,
 
Na een uitstekende wedstrijd tegen IJsseloever, was afgelopen zaterdag helaas een zogenaamde “off-day” voor jullie (zou dit komen omdat Michiel’s appeltaarten niet zelfgebakken waren???).
 
Uit tegen Laren, gingen jullie aanvankelijk goed van start. De eerste tien minuten werd er goed druk uitgeoefend op Laren en schoof de verdediging mooi mee naar voren. Laren’s verdediging stond echter als een huis (waren we al voor gewaarschuwd door de coach van IJsseloever) en het bleek erg lastig om daar doorheen te breken.
 
Waar ik voor de wedstrijd ook voor had gewaarschuwd waren de counters van Laren; dit team bleek uitstekend in staat om “snel te schakelen” – van aanvalssituatie naar verdediging en omgekeerd – en maakten daar na een minuut of tien inderdaad feilloos gebruik van: na een aanval van ons die weer op hun verdediging stuitte (hetgeen Laren liefst met drie man tegelijk deed), waarbij ook de verdediging druk aan het zetten was, wisten wij zelf niet snel genoeg te schakelen om Laren’s uitbraak tegen te houden. De counter van Laren eindigde in een schot op de goal van Pien; de bal ging tussen haar benen door en werd op de doellijn door Ellis (duveltje uit een doosje!) weggeveegd. Vanaf de plek waar ik stond kon ik niet inschatten of de bal helemaal over de doellijn was geweest en aangezien de scheidsrechter naast mij stond betwijfel ik of hij dat wel heeft kunnen zien, maar helaas gaf hij wel een doelpunt.
 
En dat doelpunt bleek een beetje het omslagpunt te zijn voor het team. Vanaf dat moment leek het, op een paar momenten na, voor ons team niet meer goed te werken. We hielden de bal te lang vast voordat we keken en dan was hij al afgepakt voordat we passten. We liepen op de balbezitter af in plaats van juist weg om de ruimte te creëren. We maakten niet gebruik van de achterhoede bij het verleggen van de bal.
 
Er waren ook mooie momenten, bijvoorbeeld de actie waarbij Jeske was opgekomen en de bal uitstekend diep in de ruimte passte, waar Isabel dat zag aankomen en op de bal liep.
 
De tweede goal tegen was van een strafcorner en viel nog voor de rust.
 
In de rust namen we een aantal dingen door en maakte Julia de goede opmerking: “we kunnen dit winnen!” Dat is precies de instelling die we willen zien, Julia! En om daad bij woord te voegen was Julia inderdaad in de tweede helft feller dan ze ooit heeft laten zien! Goed gedaan Julia!
 
In de tweede helft viel het derde goal tegen, weer uit een counter van Laren, die met een mooie voorzet op de kop van de cirkel bij een vrije vrouw aankwam die hem er inveegde. Mooie goal. Alleen jammer dat die door de tegenpartij werd gemaakt...
 
De vierde goal kwam uit een strafcorner, waar mij opviel hoe fel Laren bovenop de rebound zat, met als gevolg dat de bal na een paar pogingen alsnog in de goal werd gewerkt.
 
Ook wij hadden nog een mooie kans waarbij Tessa de bal kreeg rond de 23 meter lijn, opliep naar de kop van de cirkel, de bal richting goal speelde, waar Brechtje stond die hem helaas naast het doel speelde. Maar wel een uitstekende poging!
 
Helaas hadden we in de tweede helft ook nog twee blessures met eerst een stick op de hand van Isabel en vervolgens een bal onder de voet van Sophie... en dus zette Isabel haar kiezen op elkaar en ging het veld weer in. Beide dames zijn er inmiddels gelukkig bovenop!
 
Kortom, het was niet allemaal slecht, en individueel waren er zeker goede acties en speelsters die een goede dag hadden. Maar als team werkte het helaas niet. Graag noem ik nog in het bijzonder (en zonder de rest van het team tekort te willen doen) Ellis, die een uitstekende wedstrijd had, Marieke die ik nog nooit zo fel heb gezien en Tessa die ook telkens goed op de bal zat. En natuurlijk Pien, die toch wel heel veel ballen uit de goal wist te houden!
 
Voor de volgende competitie wedstrijd – dat duurt nog wel even... - alvast de volgende aandachtspunten:
  • Snelheid van passen: kijken, aannemen, evt. actie, passen (ipv aannemen, kijken, actie, nog een actie, nog eens kijken en dan de bal verliezen
  • Communicatie in het veld
  • Als je de bal niet hebt: blijven nadenken waar je moet staan / heen moet lopen & meedoen!
  • Snel schakelen tussen aanval/verdediging/aanval
 
Maar eerst aanstaande vrijdag het paashaaseierentoernooi. Helaas kunnen Tessa en ik daar niet bij zijn, maar de rest van het team wens ik vooral heel veel speelplezier!
 
Groeten,
 
De Coach!
 
P.S. Enne, de volgende keer hebben we ze hoor!

woensdag 13 april 2011

Berichtje van de Coach - 15

Lieve dames,

Afgelopen zaterdag traden wij aan tegen IJsseloever, die op twee wedstrijden na alles hebben gewonnen dit seizoen.
Tijd dus voor een andere aanpak, besloot de coach. Jullie hadden huiswerk meegekregen en een deel daarvan hebben we voor de wedstrijd samen besproken.

Dit was: 3 redenen waarom we tegen IJsseloever kunnen winnen.
Als antwoorden gaven jullie:
• Iedereen houdt zich aan de thema’s van de coach
• We willen winnen, met minder zijn we niet tevreden (vechtlust, “pitbull”)
• Omdat we heel goed zijn
• Zelfvertrouwen
• Omdat we kunnen winnen
• Omdat we een betere keeper hebben
• Omdat we niet op een kluitje spelen en het spel regelmatig verleggen
• Omdat we communiceren in het veld en oogcontact maken
• Omdat we goede voorzetten geven in de ruimte
• Omdat we de bal ook terug-leggen
• Omdat het een uitdaging is en cool is om tegen de nr. 1 te spelen
• Omdat we goed samenspelen
• Omdat we ervaring hebben
• WIJ ZIJN OOK GROOT!
• Omdat we goed kunnen kijken & passen
• Omdat het leuk is om te winnen
• Dan kunnen we ons bewijzen
Een uitstekende lijst van redenen waarom jullie niet alleen tegen IJsseloever, maar ook tegen alle andere teams in de poule moeten kunnen winnen! Daarnaast heb ik voorgesteld om de opstelling door het lot te laten bepalen. Het merendeel stemde daarmee in en we trokken dus lootjes met het volgende resultaat:
Linksvoor: Sophie
Midvoor: Brechtje
Rechtsvoor: Marieke
Linksmid: Kristie
Mid-Mid: Roos
Rechtsmid: Joyce
Linksachter: Jeske
Voorstopper: Tessa
Rechtsachter: Susan
Laatste vrouw: Isabel

Met uiteraard Pien in de goal en met Julia en Ellis startend op de bank.
Bij het inspelen op het kwart-kunstgrasveldje kwam Julia naar mij toe om te vragen: “moeten we tegen hun???!!” Ik vroeg aan Julia: “Dat weet ik niet Julia, maar als dat zo is, wat denk je dan?” En Julia antwoordde: “O, my god!”. Op het veld heb ik jullie dus nog eens die mooie waslijst aan redenen onder de neus geduwd zodat jullie positief aan de wedstrijd begonnen.

De eerste paar minuten waren even wennen en helaas maakte IJsseloever daar meteen gebruik van met een doelpunt, maar niet getreurd, want jullie zetten een paar tandjes bij in felheid en wat ik zag was een zeer goede eerste helft, waarin Isabel toch wel de grote verrassing was. Laatste vrouw zag ze eigenlijk niet zitten, maar na een paar bemoedigende woorden en advies voor de wedstrijd, die Isabel goed ter harte nam, speelde ze uitstekend op die positie! Als een duveltje uit een doosje wist ze keer op keer ballen weg te maaien.
Pien kreeg behoorlijk wat ballen te verwerken, maar hield de goal potdicht – prima gedaan. En met een aantal mooie uitbraken (“snel schakelen!”) met Brechtje die uitstekend keek en op de juiste momenten de bal naar de links- of rechtsvoor passte zijn we ook nog wel gevaarlijk geweest. Een van deze schitterende aanvallen resulteerde bijna in een goal; waarbij Brechtje de bal tot in de cirkel meenam en hem vervolgens met de backhand richting de goal passte, waar Ellis uitstekend gepositioneerd op de tweede paal stond, maar de bal helaas eerst op haar voet kreeg voordat ze hem in de goal wist te werken. Er was wat verwarring maar de goal werd terecht afgekeurd.

In de rust had ik eigenlijk alleen maar complimenten. En 1 tip: harder passen, want met te zachte balletjes komen goed bedachte passes niet aan.
Ook in de tweede helft bleven jullie uitstekend spelen. Opvallend vond ik de goede samenwerking van de achterhoede die elkaars man goed overnamen. Tessa viel ook op als voorstopper – een positie die ze dit seizoen nog niet had gespeeld en waar ze zaterdag heel goed werk verrichtte. We kregen nog een paar kansen met strafcorners, maar helaas gingen die er niet in en we sloten de wedstrijd dus af zonder verdere doelpunten en met een 1-0 verlies.

Een mooi resultaat tegen de koploper, en in de wetenschap dat we het inderdaad best kunnen winnen en we hebben de kans om dat tijdens de laatste wedstrijd van dit seizoen te laten zien! Ik ben ongelofelijk trots op mijn team en alle spelers individueel. Jullie hebben echt heel goed gespeeld, super!
En ofschoon ik jullie echt allemaal goed vond spelen, wil ik toch nog even drie spelers noemen: complimenten voor Kristie en Marieke die op middenveld (Kristie) en in de voorhoede (Marieke) op onwennige plekken stonden, maar beiden goed werk deden. En voor Sophie, die dit keer op links stond in plaats van op rechts en het ook daar goed deed.

Na de wedstrijd kregen jullie een welverdiend ijsje van de vader van Julia. Ik wil toch ook nog even een complimentje uitdelen aan de ouders, die met name in de tweede helft zeer positief aan stonden te moedigen en dat helpt de meiden duidelijk!

Voor zaterdag hetzelfde als vorige week:
1. Achterin hou je je man; als de tegenpartij de bal heeft mag je geen centimeter ruimte geven aan de dame die je dekt; zorg dat je weet wie “jouw vrouwtje” is en ga en blijf op haar tenen staan (nou ja, niet letterlijk dan natuurlijk J)
2. Als wij aan de bal zijn, dan maken we het veld breed, creeer ruimte, zodat de persoon die aan de bal is, de bal kan passen (ga dus niet naar je teamgenoot toelopen als die aan de bal is, want dan kan zij de bal niet meer aan jou kwijt) – denk aan de breedte-pass!
3. Snel schakelen tussen aanval en verdediging – niet afwachten dus!
4. Zelfvertrouwen en vechtlust

En vergeet niet: als we van Laren winnen krijgen we taart van de vader van Brechtje!!!

Groeten, Jullie ape-trotse Coach!

zaterdag 9 april 2011

Uitwedstrijd tegen IJsseloever MD3

Eerst moesten we thuis 3 dingen op schrijven waarom we kunnen winnen van nummer 1 en hoe Coraline ons kan helpen.
We waren nu in IJsselstein bij de club IJsseloever we gingen ons huiswerk bespreken.
Daarna kwamen de positie's we deden het heel anders met lootjes bijna iedereen dacht oh nee als dat maar goed komt.
En ja hoor dat ging goed maar helaas in de eerste paar minuten werd er gescoord.
Toen sloegen we terug ik rende naar voren een backhand flats naar het goal maar mis gelukkig stond Ellis daar voor de tip in helaas ging de bal eerst tegen haar scheen, het was een goal maar de coach van IJseloever werd boos en zei 'het is geen goal' toen gingen de scheidsrechters overleggen en hij kreeg gelijk geen goal. De ouders werden boos en riepen en Roos riep nog harder 'mond dicht' we gingen nog feller spelen. Het was rust we bespraken veel en we aten ondertussen fruit en groenten. De tweede helft ging ook goed, maar helaas geen goal. We kregen een straf corner aan het eind maar helaas ik flatste mis. niet gewonnen maar iedereen heeft super goed gespeeld en we hebben van nummer 1 maar 1-0 verloren. :D

Brechtje Krijvenaar

aandacht tijdens de wedstrijdbespreking

goede warming up van Fletiomare MD6


mooie yell, meiden!

de toss

Marieke was verrassend sterk in de spits!

Roos de tovenaar laat de bal zweven

Verbeten koppies

woensdag 6 april 2011

Berichtje van de Coach - 14

Lieve dames,

Afgelopen zaterdag moesten jullie aantreden tegen Hilversum – het team waar we uit een mooie 1-0 overwinning behaalden, na een voorbespreking waar we het voor het eerst over de thema’s ZELFVERTROUWEN, VECHTLUST, en KIJKEN&PASSEN hadden gehad.

Met drie wedstrijden achter de rug waar de aanvallen er goed uitzagen, had de coach er wel vertrouwen in dat we de prestatie van de uitwedstrijd konden evenaren. De wedstrijd startte echter zoals uit tegen Houten: aarzelend en voorzichtig. Hierdoor werden we al snel in de verdediging gedrukt en kreeg Pien het nog aardig druk in de goal. Gelukkig hield ze alle schoten op het doel tegen zodat we bij rust 0-0 stonden.
Na de rust hervonden jullie de vechtlust en een beetje zelfvertrouwen en ging het stukken beter. Kansen waren er zowel voor Hilversum als voor ons. Vooral op de momenten dat jullie “slim” speelden en gebruik maakten van de ruimte aan de andere kant van het veld door de bal breed te leggen (een aantal uitstekende uitbraken via het midden naar Brechtje op rechtsmidden en vervolgens naar Kristie/Julia op rechtsvoor die allemaal resulteerden in een goede voorzet dan wel schot op de goal). Helaas lukte het ons niet om de bal daadwerkelijk over de doellijn te krijgen en besloot de scheidsrechter 1 minuut blessure-tijd aan de wedstrijd toe te voegen. Jullie waren duidelijk moe en Hilversum scoorde in de laatste 30 seconden dan toch nog een goal tegen. De coach van Hilversum was het roerend met me eens dat gelijkspel een eerlijkere uitslag was geweest.

Ik heb na de wedstrijd thuis uitgebreid met Tessa nagepraat en van haar een aantal tips gekregen die wellicht voor de volgende wedstrijd van pas kunnen komen. Een van de dingen die ik van Tessa hoorde had toch weer met zelfvertrouwen te maken. Ook de rest van het team had ik al voor de wedstrijd opmerkingen horen maken over de twee meiden bij Hilversum die rugnummers hadden; dit heeft bij jullie het psychologische effect gehad dat de wedstrijd in jullie hoofd al verloren was voor we begonnen.
Meiden, ik zeg het nog 1 keer: JULLIE KUNNEN HARTSTIKKE GOED HOCKEYEN!!!!!! We hebben ijzersterke verdedigers, een goed, stabiel middenveld en fantastische aanvallers. En niet te vergeten een goede keeper (Pien, je redding tegen Houten bij de strafcorner staat in mijn geheugen gegrift!). Geen enkele reden dus om te denken dat jullie niet goed genoeg zijn om te winnen.

Voor aanstaande zaterdag heb ik wat huiswerk voor jullie: ik wil graag dat jullie allemaal 3 redenen op schrijven waarom wij tegen Ijsselstein zouden moeten kunnen winnen. Dat gaan we dan voor de wedstrijd bespreken. Daarnaast zou ik graag van jullie allemaal individueel willen horen hoe ik jou kan helpen voor en tijdens de wedstrijd. Dat gaan we niet bespreken, maar dat is voor mij alleen.

Verder nog de thema’s voor zaterdag (niet veel anders dan vorige week):
  1. Achterin hou je je man; als de tegenpartij de bal heeft mag je geen centimeter ruimte geven aan de dame die je dekt; zorg dat je weet wie “jouw vrouwtje” is en ga en blijf op haar tenen staan (nou ja, niet letterlijk dan natuurlijk J)
  2. Als wij aan de bal zijn, dan maken we het veld breed, creeer ruimte, zodat de persoon die aan de bal is, de bal kan passen (ga dus niet naar je teamgenoot toelopen als die aan de bal is, want dan kan zij de bal niet meer aan jou kwijt) – denk aan de breedte-pass!
  3. Snel schakelen tussen aanval en verdediging – niet afwachten dus!
  4. Zelfvertrouwen en vechtlust
Groeten, De Coach!

zaterdag 2 april 2011

Thuiswedstrijd tegen Hilversum MD3

De eerste helft:
De vader van Brechtje floot. Het was lekker weer ook warm. We hadden er zin in. Er waren 2 meisjes met rugnummer. Helaas kon Dilara nog niet meedoen.
 

Ellis was de aanvoerder. Hilversum zat de eerste helft veel in onze cirkel. We waren dus nog niet boos genoeg. Hilversum had veel kansen maar ze gingen er niet in door onze goede keeper Pien. De achterhoede zat er ook nog niet zo goed in. Daarom had Pien veel te doen. Maar de ballen van Hilversum gingen er niet in. Hilversum slog wel hard. De eerste helft stond het 0-0. Daar waren we blij mee maar we hadden liever willen voor staan!
De tweede helft:
Toen we met de tweede helft begonnen waren we wel boos. Brechtje was ook nog gevallen. Ze ging er uit. Isabel had helle mooie acties naar het goal van Hilversum. De tweede helft hadden we een aantal schoten op het goal van Hilversum maar helaas gingen de ballen er niet in. Het waren wel hele mooie acties die we bij het goal van Hilversun hebben gemaakt. Maar op een gegeven moment verloren wij de bal. Dus Hilversum heeft de bal onderschept. Toen gingen ze naar ons goal. Maar niemand gingen er op af. Toen hield iemand van Hilversum uit. Zij had een rug nummer. Zij sloeg super hard maar Pien had hem niet tegen gehouden. Het was 1-0 voor Hilversum. We hadden nog een halve seconde.

Susan Rutjes

warming up
 
aanvoerder Ellis bij de toss; let op de zwevende stick

de coach in actie
 
Joyce passeert haar tegenstander

schot van Kristie wordt gestopt
 
Julia is haar tegenstander de baas en passt terug naar haar guard