zaterdag 30 oktober 2010

Berichtje van de coach - 4

Lieve meiden,

Vandaag traden jullie aan, na twee weken rust, tegen de MD4 – allemaal tweede jaars D en met voor enkele van jullie bekenden (zus, vriendinnen, klasgenootjes en ex-elftalgenootjes).

We hebben voor de wedstrijd afgesproken dat het vandaag vooral zou gaan om speelplezier, “er weer even inkomen” en het uitproberen van posities en dat het dus mogelijk zou zijn dat jullie op posities zouden moeten spelen die je niet gewend bent.

De eerste helft begon goed – het merendeel van het spel speelde zich af tussen de twee 23-meter lijnen en jullie deden helemaal niet voor de MD4 onder – behalve dan wellicht in lengte, want ze waren wel een stuk langer dan jullie!
Aan het eind van de eerste helft werd het echter wat rommelig en bij de laatste strafcorner was het gewoonweg chaos. Door het wisselen van een aantal achterhoede spelers zagen jullie je gedwongen de verdedigende strafcorner zelf te moeten organiseren en dat ging helaas mis. Met Pien heb ik nu afgesproken dat zij “de baas” is in de goal en dat zij bij elke strafcorner kort bespreekt wie wat doet. Dit is heel normaal, dat zie je in hoofdklasse wedstrijden ook: de keeper blijft voor de lijn staan (met de rug naar de aanvallers en gezicht naar de goal) tot iedereen op zijn plek staat en weet wat zijn rol is. Pas dan gaat de keeper in de goal en kan de strafcorner genomen worden.

Na de rust zag ik een heel ander spel: jullie zaten duidelijk beter in de wedstrijd, met meer zelfvertrouwen en dat had resultaat: enkele zeer goede kansen die er helaas door de keeper en een verdediger uit gehouden werden... Mooi samenspel op links, enkele pogingen om de bal te verleggen via het midden veld en een rechterflank die netjes “breed” vrij stond.

Ook weer wat verrassingen in de wedstrijd vandaag: Joyce was zeer aanwezig, zowel als linkshalf, als later in de achterhoede. Joyce hield niet alleen de bal tegen maar zette ook goed druk op de tegenpartij. Susan startte als laatste vrouw, een positie waarvan we in vorige wedstrijden hebben gezien dat ze het goed doet, en ging na de rust naar midvoor waar ze zeer gevaarlijk bleek te zijn in de cirkel en ze zich bovendien goed aanbood “diep” op links als de aanval op links plaats vond.

Kristie ging wat onwennig en onzeker het veld in de tweede helft, op een positie die ze nog nooit has gespeeld: de laatste vrouw. Ze deed dat uitstekend en heeft met een paar mooie acties de bal uit de cirkel weten te houden en vervolgens mooi te passen. Goed gedaan!

Roos speelde goed als rechtsachter in de eerste helft; zeer actief en maakte het de linksvoor volslagen onmogelijk. De tweede helft terug op haar vertrouwde plek linksvoor en hebben we langs de lijn wel gelachen om het beeld van een kleine Roos die twee keer zo hard liep als de lange rechtsachter van de MD4. Roos was daarbij weer zeer gevaarlijk en kwam een aantal keren goed de cirkel in om de bal vervolgens voor te geven of terug te leggen op de linkshalf of midmid.

De voorhoede in de eerste helft kwam niet veel aan de bal, maar er waren wel een paar leuke acties, zoals die van Tessa op linksvoor die na de training van vrijdag erg graag met de backhand aan de slag wilde, en met succes. Julia stond op de “probeerplek” rechtsvoor in de eerste helft waar ze het naar eigen zeggen niet zo naar haar zin had en verhuisde in de tweede helft naar rechtsachter waar ze zeer stevig verdedigde. Isabel mocht beginnen op haar favoriete plek midvoor, maar kwam in de eerste helft niet veel aan de bal. De tweede helft stond ze op de “probeerpositie” linksmidden waar ze uitstekend werk verrichte: een aantal mooie passes naar Roos en Tessa en wat een-tweetjes ook met Roos en Tessa.

Jeske was de stabiele factor die we van haar gewend zijn. Op de voorstopperpositie was zij moeilijk te passeren en wist zij bovendien feilloos te passen.

Marieke mocht de eerste helft de rechtsmidden positie uitproberen en heeft zich goed in het zweet gewerkt: veel lopen om zowel met aanval als met verdediging mee te werken, dat viel niet mee! In de tweede helft terug in de verdediging op linksachter waar ze er samen met de rest van de achterhoede in slaagde om de meeste aanvallen te weren.

Dilara startte de wedstrijd op linksvoor en na een eerste wissel ging ze naar een probeerplek in de achterhoede, dat viel niet mee en Dilara was opgelucht toen ze in de tweede helft weer naar links ging (op middenveld) waar ze haar handige backhand kon laten zien.

Brechtje startte de wedstrijd als mid-mid, waar ze goed werk deed als spelverdeler. Daarna verhuisde ze naar rechtsvoor maakte het de MD4 meteen moeilijk met een mooie aanval en voorzet. Als Brechtje de bal krijgt is ze gevaarlijk en dat bleek met een aantal mooie voorzetten deze wedstrijd.

Na een start op de bank speelde Sophie op het middenveld, eerst als mid-mid en daarna op de vertrouwde rechtsmidden plek waar Sophie zich telkens goed breed aanbood voor het verleggen van het spel. De meeste aanvallen bleven echter over links komen, zodat het mooie positie spel van Sophie en Brechtje niet in ons voordeel werd uitgenut.

En tenslotte heeft Ellis weer een fantastisch wedstrijd gespeeld in de verdediging, waarbij ze met name in de eerste helft heel wat ballen persoonlijk uit de goal wist te houden zodat Pien enigszins werkloos moest toekijken.

Voor volgende week wil ik graag afspreken dat jullie met meer zelfvertrouwen het veld in gaan: jullie kunnen allemaal goed hockeyen en zijn samen door slim spel sterker dan de meeste tegenstanders. We hebben vandaag gezien dat een extra jaar ervaring of een paar centimeters meer lengte echt geen probleem voor jullie hoeft te zijn!

De coach!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten